One of the best investments one can make in a home is upgrading the kitchen.   This project was no exception.  The original kitchen was in this same location, but it was smaller.  We bumped out about 4' to the right which made it possible to create a central island.  The old kitchen made use of a penninsula in this location to separate the kitchen from the dining room.  

Scroll down for more!

A new bay window was installed by the sink which provides a great view outside and plenty of space for a potted window garden.  The morning sun turns on the cheer.

Custom maple cabinets with just enough detail compliment the granite countertops.  A new range and stainless steel hood update the appliances.

A custom tile backsplash adds an 'old world' feel and serves to bring out the 'cozy' for this kitchen.  A matching tile design was installed for the countertop in the bay window area.

Here's another view of the island showing a strategically placed prep sink.  The proximity of this sink to the frig and coffee bar (shown next) gives great opportunity for helping hands at meal time.   The bar seating on the dining room side of the island (seen in the first picture at the top of this page) allows for plenty of socializing with the cook when company comes over.

The coffee bar, located conveniently near the island sink and the frig, allows the morning coffee routine to proceed without hampering other major breakfast preparations.  

Another great island feature is the well-placed 'cookbook nook'.   Easy to reach without using valuable countertop or cupboard space.  

Speaking of cabinetry, note the custom shelving (shown below) for herbs and spices as well as the pantry treatment (below and to the left), which keeps things organized and accessible.  

One last bit of splurge is this stand-alone secretary's desk that was made to serve as the phone station and light duty household organization center.   Made to match the cabinetry, it easily blends into the background when the recessed lid is closed.   (You can catch a glimpse of the closed lid in the background of the picture below.)

Here we can see the seamless integration to the rest of the house as the dining room continues the tile floor and plays up the drama with its open beam ceiling.   There are slidng glass doors to the right leading to the deck just outside.   The tile continues around to the front entry with a specially cut curve as it runs alongside the living room carpet.

This subtle curve softens the tile transition into the living room, allowing a smooth flow between entry (not shown), living and dining areas.